Sunday, December 5, 2010

#siromahovfacts

Денислава Симеонова@capital.bg


Вече всички знаят къде са героите от сериала "Изгубени" - в килера на Иво Сиромахов. Така твърдят около 500 потребители на микроблогинг платформата Twitter. От понеделник насам те спретнаха т.нар. туитър бомба, обвинявайки сценариста за всичко изгубено и откраднато на планетата. Причината - Сиромахов публикува в профила си във Facebook и после използва в шоуто на Слави статуси на други хора, без да посочи кои са авторите и с оправданието, че "това са вицове, които нямат автор, вицовете са анонимно творчество, те се разказват от уста на уста".

"Сиромахов взриви Twitter", "Народът срещу И.С", "Сценаристът на Слави се оказа нагъл плагиат!", "Иво Сиромахов атакуван от интелигентни интернетаджии", "Първата Twitter бомба в България" са част от двайсетината статии в блогове, новинарски сайтове и форуми, които обясняват защо и как в туитър Сиромахов е направен "на мармалад". Войната си остана предимно онлайн и в масовия "Уикенд". Вестник "Атака" се отчете със заглавие: "Сценаристът на Слави Иво Сиромахов крадял реплики от интернет". Не последва официален отговор от сценариста, нито какъвто и да било коментар във вечерното шоу.

За три дни в туитър канала #siromahovfacts бяха публикувани 4200 съобщения от 500 потребителя (според статистика, която направи Боян Юруков в блога си). Сред тях имаше както оригинални, така и нецензурни и груби. Ето селекция на забавните:

@ipavel За крадец не ставаш сине, ти си сце-на-ри-и-ииист!
@Thundercash Препоръчително е след всички статуси да слагате #siromahovfacts , за да е по-лесно на Сиромахов да ги копира
@HristoRadichev Щях да кажа нещо, но Иво Сиромахов ми взе думите от устата...
@dido_pro copyright за някой означава копирай правилно
@kunstdrom Сиромахов изнася лекция пред студенти сценаристи: " Ето, колеги, тук е бутонът Copy, а тук - Paste."
@iapostolov Най-краткият виц: Сиромахов не е откраднал…
@Elenko Google излиза на Сиромахов с 2 бутона, "търсене" и "чувствам се Сиромахов". Вторият генерира сценарий за Слави.
nikcname Трите любими филма на Сиромахов са "Открадната красота", "Крадящият с вълци" и "Междузвездни крадни".
@dexterbg 23 ноември вече е официален празник и почивен ден. Денят бил по-известен като Ден на сиромаха.
@Dogan_Marketing Някой може ли да предположи кои са 3-те най-изтъркани копчета на клавиатурата на Сиромахов? Точно така - Ctrl, C и V.
@fatlamer Ако се чудите къде е носът на сфинкса... ами питайте Сиромахов. :)
@peter_sl Изгубеният кивот е в килера на Сиромахов.

Всички туитове бяха събрани в онлайн книга #siromahovfacts. Тя съдържа 150 страници и на заглавната страница под автор е оставено празно място с надпис "Сложи името си тук".

Иво Сиромахов отговори на нападките в кореспонденция с фейсбук потребител и във форума в личния си сайт ivosiromahov.com. В 17 страници там читателите му спорят дали е осъществил акт на интелектуално пиратство, цитирайки части от Закона за авторство право и сродните му права. Сценаристът отговаря само: "Правите ли разлика между авторско и народно творчество? Разбирам, че да се протестира срещу мен вероятно би донесло на някого 5 минути слава, но нека поне да го направи интелигентно."

На четвъртия ден темата за Сиромахов в туитър е замряла. Бомбата не стигна много далеч, но е още едно сериозно предупреждение какво може да направи задружното онлайн общество.

No comments:

Post a Comment