Friday, November 26, 2010

Сиромашки факти

via Юруков

siromahovfacts, сиромахов, вълна, анатомия, twitter, slavi, слави, шоу, факти, facebook

Горе виждате обновена статистика за протеста срещу Сиромахов в Twitter. 4200 съобщения от поне 500 потребителя. Съдържат всички съобщения с тага разделени в интервали от по 30 мин. След известно търсене, открихме, че #siromahovfacts е измислен от @Tiffries, а първото съобщение от вълната е пуснато в 10:32 вчера. Всъщност осмиването на Сиромахов заради навика му да копира е започнало доста по-рано, но е трудно да се проследи.

Всички данни за статистиката горе може да свалите тук. Пак в CSV формат може да свалите и всички tweet-ове до 21:30 тази вечер. Благодаря на @Dogan_Marketing и @eleonita за помощта в събирането на първите няколко стотин и @dido_pro за идеята. Пускам всички съобщения свободно, за да можем всички да проследим колко от тях ще се озоват в шегите на Шоуто на С***и. Промених мнението си заради добрата идея на @Dogan_Marketing за дигитална книга събрала всички майтапи. В този си вид ще са и удобни за анализ, а знаете, че си падам по отворените данни.


siromahovfacts, сиромахов, вълна, анатомия, twitter, slavi, слави, шоу, факти, facebook

Иначе, преди малко научихме в шоуто, че Сиромахов ще изкарва нова книга. Изглежда ще съдържа материал от шоуто. Изглежда всичко е оригинално творчество. Изглежда нещо не го вярвам това. Интересно беше колко се възмущаваше на простотията в медиите, но който е поглеждал книгите му ще знае, че нямат нищо общо със сатирата и добрия тон. Всъщност подобни на неговите шеги надали ще намерите другаде, освен в книгите и шоуто на шефа му.

Всички очаквахме, че ще започне или да ни псува или да се оправдава за това, което стана днес и вчера, но явно е поел пътя на политиците – трае си и се надява „онова в интернета“ да отмине. Може би ще се случи, може би – не, но тази вечер и утре определено ще се пише още за него в Twitter. Предвиждам обаче ще нещата ще се пренесат повече в блоговете и фейса. Не, че има някакво значение за реалния живот, както отбеляза @Balthazar_, но човек никога не знае какво ще излезе от магическата шапка наречена интернет. Нещата текат, нещата се развиват и БГ нета не е това, което беше.

Явно Сиромахов не се притеснява от тези неща. Напомням ви какво писа за Facebook преди година:

Преди няколко месеца, докато пиех бира с един мой бивш съученик,… още в началото започнах да изпитвам известни съмнения към медията на модерните, динамични хора…. Колкото повече познанства трупах в мрежата, толкова повече трупах печал, защото страницата ми се задръстваше от безсмислени признания кой какво прави в момента… С всеки изминал ден участието ми в социалната мрежа ме правеше все по-объркан и отчаян… В този момент направих три важни заключения: първо – че никога не съм носил и няма да нося пола, второ – че не искам да навявам на момчетата перверзни мисли и трето – да ви пикая на социалната мрежа.

Нещо подобно може да намерим от него от преди 4 месеца, но този път за Twitter:

Направих си акаунт в “Туитър”, сложих там една по-пичовска високомерна снимка, тип “аз съм над нещата”, и зачаках какво ще се случи. В първите два дни не се случи нищо… Избрах произволно стотина човека, които ми се сториха безобидни, и приех доброволно да ги следвам… Още на следващата сутрин получих 73 съобщения за добро утро… След метеорологичната сводка върху мен се изсипа свлачище от линкове… След пороя от линкове настъпи часът на личните откровения… Докато следях кореспонденцията си в “Туитър”, усетих, че изпускам мача и започнах да се псувам. Какъв е смисълът някакви непознати хора постоянно да ме информират за това, което така или иначе виждам?… За пореден път се оказа, че интернет общуването ми носи предимно неволи и тегоби.

От всичко това става ясно, че той влиза в социалните мрежи без да има представа какво да прави там. Предполага, че ще се научи ей така, но първо желанието му е в малко и второ, циничността му е в повече. Също така добавя/следва случайни хора и очаква всички да му говорят умни неща. Ако отиде на случаен площад в случайна държава по света и се заслуша в разговорите на хората там, какво мисли, че ще чуе. Философия, шекспиров изказ и задълбочени екзистенциални спорове ли? Колко такива води на ден? Колко по-различни неща от тези в Twitter си говорят с екипа преди шоуто, а и по време на предаването?

Най-вече ме озадачава твърдението, че е излязъл от въпросните мрежи. Факт е, че той е още там, активен е и чете редовно. Доказателства за това са всички неща, които „заема“ от Twitter, пуска от първо лице в профила си във Facebook и/или после се появяват в сценария на Слави. В крайна сметка излиза, че Сиромахов е нищо повече от това, което в мрежата наричаме hater.

Съжалявам, че пиша трета поредна статия по темата, но се събраха доста неща за пускане и не исках да допълвам старите. Май единственото хубаво нещо от всичко това е, че покрай няколко tweet-а, с 1500 души повече посетиха Lipsva вчера и видяха снимки на изчезналите. Ще продължа да обновявам данните от следващите няколко дни и ще ги пускам тук отдолу. Очаквам, че в скоро време ще излезе и нова книга с всички лафове от @Dogan_Marketing.

No comments:

Post a Comment